expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Expositie

JACK VREEKE , Art Car Show

JACK VREEKE
Art Car Show


24 en 25 March 2008 , 11.00 – 17.00 uur
Theuniskapel, Altweerterkapelstraat 6, Weert –
Tel.:06-81287502

 

Jack Vreeke zal op 2e Paasdag de automodellen showen, die hij in 2007 geproduceerd heeft.

De eerste, die al te zien geweest was in de Tiendschuur bij de ‘kunstINkijk’ van vorig jaar, werd in oktober genomineerd voor de Nederlandse Designprijzen 2007 en daarna afgevaardigd naar ’s Worlds Best Design Exhibition van Design Korea in Seoel. De tweede stond helemaal in het teken van de Nederlandse attitude ten aanzien van het Europese verdrag, met een wielklem als herinnering aan de uitslag van het referendum over dit onderwerp. De derde werd drie maanden geŽxposeerd in galerie Kunstwerk Spangen te Rotterdam in de tentoonstelling’ Transport’. Nummer vier was nog niet klaar of hij werd alsnog opgenomen in de juist geopende tentoonstelling ‘Joyriding’ in Platform21 van de Premselastichting op de Zuid-as in Amsterdam. Alle auto’s zijn gebouwd op basis van een steekwagentje met twee extra wielen en kenmerken zich door een vorm van hergebruik. Kentekenplaten, truckspoilers, verkeers- en straatnaamborden krijgen een nieuwe rol en een nieuwe betekenis. De meest recente, de Royal Art Car die dit jaar in de Tiendschuur staat, is zelfs helemaal geborduurd!

Aan het gebruikte materiaal is ook te zien, dat deze modellen niet bedoeld zijn als schaalmodel, maar dat ze zichzelf zijn op hun eigen ware grootte. De autotechnische kant ontbreekt volkomen. De nadruk ligt op de prikkeling van het voorstellingsvermogen en tevens op een soort jeugdsentiment. Voor Amerikaanse begrippen voldoen deze art cars niet aan de eis, die er daar aan gesteld wordt, namelijk dat de eigenaar er elke dag zelf in rijdt. Om die reden vallen ze voor Harrod Blank, die het fenomeen in de USA geÔnstitutionaliseerd heeft met talrijke foto’s, video’s, dvd’s en eigen art cars, in de categorie ‘sculpture’. Jack Vreeke is zeer tevreden over deze kwalificatie en staat desondanks sinds vorig jaar toch onder contract bij Harrod Blank’s Art Car Agency in CaliforniŽ.

Kunsthal Weert zal uitvoerige documentatie over zijn activiteiten presenteren in de vorm van de videofilm ‘Wild Wheels’ en het gelijknamige boek, evenals zijn nieuwste boek ‘Art Cars’ over tientallen stapelgekke auto’s, de makers, hun obsessie en hun vakmanschap.

In 2006 opende Blank het museum Art Car World in Douglas, Arizona en elk jaar organiseert hij meerdere Art Car Events, zoals die in Houston, die door 2 miljoen mensen bezocht worden.

“An art car not only questions the standards of the automobile industry, but it expresses the ideas, values and dreams of an individual.”- Harrod Blank

 

bekijk het archief voor voorgaande exposities of het jaarprogramma voor wat nog komen gaat.