expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Expositie

MICHIEL GIESKES , De levende materie

MICHIEL GIESKES
De levende materie


25 en 26 April 2011 , 11.00 – 17.00 uur
Theuniskapel, Altweerterkapelstraat 6, Weert –
Tel.:06-81287502

 

Michiel Gieskes dankt aan zijn vorige presentatie in Weert bekendheid als kettingzaagkunstenaar. Hij werkt echter niet alleen met de zaag maar ook met fotocamera en videocamera. Licht speelt een grote rol in zijn werk. Het zonlicht zorgt voor schaduwen en geeft beweeglijkheid aan de dingen. In waterdruppels zijn alle kleuren van de regenboog in volle pracht te zien. Gieskes experimenteert met prisma's. Hij vangt de kleuren met zijn camera en projecteert deze op zijn model. In de serie films die hij op Tweede Paasdag toont in Kunsthal Weert ziet U hiervan het resultaat. Op de video-stills ziet U bloei en vergankelijkheid van de natuur verbeeld.

Kunstenaar Gieskes toont hier een niet aflatend enthousiasme voor schoonheid en kleur. Het verkennen van oppervlakken van het menselijk lichaam, de vormen van bomen, het onderzoeken van materialen werken als inspiratiebron en stimulans in een creatief proces dat nooit lijkt te eindigen. Een nooit eindigend spel.

Michiel heeft een liefde voor de natuur en door hard werken trekt hij het ontstaan van welvingen van vruchten en het menselijk lichaam na en leert zo de werkelijkheid steeds beter kennen. Hij vergelijkt zijn beeldhouwwerk met masseren: "Als ik de huid masseer, voel ik het onderliggend vlees, de ribben, warmte, reactie, de adem, genot, eenwording, zoals bij het gemasseerd worden".

"Het materiaal wordt levend, ook bij schuren van steen of hout, er ontstaat een relatie, contact, liefde voor levend-te-worden materie". In de film MANNA ziet U de verbeelding van het mysterie van de Graal. Een zoektocht naar het mysterie van zon, maan, mens en energie. We zien de rug van een vrouw als een schaal waarin meel neerdaalt en vermengd wordt met water. Het brood rijst in de schaal van de ademende rug in de warmte van de mens. Lichaam en brood versmelten in het ademen en rijzen en worden een geheel. In de "schaal" komen horizontale en verticale energie samen.

 

bekijk het archief voor voorgaande exposities of het jaarprogramma voor wat nog komen gaat.