expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Expositie

JACK VREEKE , Steampunk

JACK VREEKE
Steampunk


03 en 04 July 2016 , 11.00 – 17.00 uur
Theuniskapel, Altweerterkapelstraat 6, Weert –
Tel.:06-81287502

 

Steampunk is een subgenre van science fictie, dat voor technologie en vormgeving inspiratie opdoet van 19e eeuwse stoommachines. De eerste keer dat de term steampunk gebruikt werd was in 1987, alhoewel het met terugwerkende kracht ook verwijst naar fictie uit de jaren 1950 en 1960. Een veel voorkomende vorm is hedendaagse apparatuur die werkt op stoom, bijvoorbeeld een stoomcomputer.

In de expositie zijn twee objekten van Jack Vreeke aanwezig, die er wel uitzien als steampunk, maar niet echt werken. De eerste is net terug van de BoschOpenExpo en heeft de titel 'L'Art bruit', vanwege een zekere verwantschap met Outsider kunst en de tweede is in dezelfde stijl. Eromheen hangen zeefdrukken van Paul Basart, samengesteld uit houtgravures, die ook wel steampunk genoemd worden.

Basart ging van 1959 tot 1962 naar de Academie van Beeldende kunsten in Rotterdam. Zijn eerste expositie hield hij in het Stedelijk museum van Schiedam, waarna er vele volgden, waaronder in de Rotterdamse Doelen en de Rotterdamse Kunsthal. Vanaf 1978 werkte hij afwisselend in Frankrijk en Nederland. Zijn steampunkzeefdrukken maakte hij rond 1980.

 

bekijk het archief voor voorgaande exposities of het jaarprogramma voor wat nog komen gaat.