expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Expositie

YRRAH , Zwarte Humor

YRRAH
Zwarte Humor


03 en 04 June 2018 , 11.00 – 17.00 uur
Theuniskapel, Altweerterkapelstraat 6, Weert –
Tel.:06-81287502

 

Harry Lammertink ( 1932-1996) heeft sinds hij in 1955 zijn eerste cartoons tekende onder het pseudoniem Yrrah tallozen geërgerd. Eerst in het Parool en later in Vrij Nederland.

Yrrah was bij uitstek de tekenaar van de wanhoop en het huwelijksleed. Maar ook religieuze onderwerpen ontsnapten niet aan zijn hekelende pen. Hoewel Yrrah velen pijn deed met zijn cartoons, was hij volgens velen een aardige en kwetsbare man. In 1958 publiceerde hij zijn eerste bundel 'Yrrahtioneel'. Die sloeg in die jaren, toen onbenul en oubolligheid nog bon ton waren, in als een bom. Op huiveringwekkende wijze behandelde hij onderwerpoen zoals dood, zelfmoord, invaliditeit, eenzaamheid en verval. Vermaard werd hij door zijn moddervette dames, voorzien van slag- en stootwapens. Kenmerkend is zijn strakke lijnvoering in een heel persoonlijk handschrift en zijn perfekte perspektieven in balkenzolders en stadsgezichten.

Als er iemand aan Lammertinks werk twijfelde, was hij het zelf wel. In een interview zei hij ooit dat hij soms alleen nog 's nachts de straat op durfde.

 

bekijk het archief voor voorgaande exposities of het jaarprogramma voor wat nog komen gaat.