expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Kunstenaars

Hein Dingemans

WERELDBEROEMD KUNSTENAAR IN KUNSTHAL WEERT

Hein heeft al vanaf de middelbare school een fascinatie voor Aboriginals en andere Polynesische volkeren, die hij tekent in expressieve houdingen met overdreven anatomische spierpartijen. Bovendien zijn zijn personages versierd met tatoeages, littekenversieringen en een netwerk van gezwollen aderen. Oorspronkelijk combineerde hij zijn liefde voor hard- en metalrock met tekenen door iedere aborigine een gitaar te laten bespelen. Elke amateurpsycholoog bestempelde deze prompt tot fallussymbool, maar voor Hein was een gitaar een gitaar. Toen Hein onder dak kwam bij Galerie Atelier Herenplaats te Rotterdam liet hij in zijn werk geleidelijk aan de gitaren achterwege en zijn wildemannen toonden voortaan trots hun geslachtsdeel.

In zijn olieverfschilderijen komt ook een andere fascinatie tot uiting in de achtergrond. Hij zegt aan de kleur van de lucht te kunnen zien welk weer het wordt. Hein heeft een fenomenaal geheugen voor de weersgesteldheid, vooral voor onweer.

Via Galerie Herenplaats is zijn werk elk jaar vertegenwoordigd op de Outsider Artfair te New York en zijn tekeningen zijn geëxposeerd van belangrijke tentoonstellingen in Nederland tot in verschillende steden in Japan. Hij is ook te vinden in talrijke publicaties over Outsider Kunst.

In zijn meest recente pentekeningen verschijnen elfen, met puntoren en horizontale spleetogen, dikwijls op schaatsen. Ze gebruiken elke taal die Hein om zich heen hoort spreken en de correcte schrijfwijze in hun tekstballons vindt hij even belangrijk als wat ze zeggen.

www.herenplaats.nl/kunstenaars/index.asp
Hein Dingemans
Hein Dingemans