expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Expositie

JACK VREEKE , Kunstinkijk: Bureau voor Na´eve Kunst

JACK VREEKE
Kunstinkijk: Bureau voor Na´eve Kunst


09 en 10 April 2007 , 11.00 – 17.00 uur
Theuniskapel, Altweerterkapelstraat 6, Weert –
Tel.:06-81287502

 

HET BUREAU VOOR NAÏEVE KUNST

In de jaren, dat beeldend kunstenaar Jack Vreeke werkte voor Fontys Hogescholen als docent beeldende vorming, is zijn belangstelling gegroeid voor het werk van ongeschoolde kunstenaars. Primitieve kunst, kindertekeningen en werk van psychiatrische patiënten en gedetineerden mogen zich al sinds het begin van de 20e eeuw verheugen in de bewondering van moderne kunstenaars, psychologen en pedagogen. Onder de naam ´Outsider Art´, die gelanceerd werd door Roger Cardinal en ´L’Art Brut´ van Jean Dubuffet werd over hun werk steeds vaker gepubliceerd en geëxposeerd. In Nederland was De Stadshof te Zwolle korte tijd het verzamelpunt van ‘naïeve kunst en Outsider Art’. Reeds na enkele jaren werd het museum helaas weer opgeheven en de hele collectie werd in bruikleen gegeven aan Museum Guislain te Gent. Intussen was in Nederland, vanuit de dagbesteding in zorginstellingen, een groot aantal ateliers voor mensen met een functiebeperking ontstaan. Promotie van hun werk door Very Special Arts Nederland en kunstenaarscollectief K4 bracht hun werk onder de aandacht.

Tentoonstellingen als die in het Singermuseum te Laren en de 2-jaarlijkse K4-award hebben daar veel aan bijgedragen. In het verlengde van het ´Centrum voor buitengewone beelden´, dat Jack Vreeke had opgericht voor de Fontys Hogescholen, organiseerde hij in 2005 zijn eigen ´Bureau voor naïeve kunst´. Het begon als een installatie in de expositie KunstINkijk van gemeentemuseum De Tiendschuur te Weert. Later in het jaar werd het ‘bureau’ vijf maanden geïnstalleerd in het al eerder genoemde Museum Guislain te Gent. Inmiddels is het uitgegroeid tot een instantie met een eigen collectie en documentatie van alle vormen van Outsider Art met een groot netwerk van Nederlandse ateliers. Het Bureau voor naïeve kunst organiseert exposities, geeft adviezen, jureert voor landelijke tentoonstellingen en is internationaal georiënteerd. Het eerste nummer van Out of Art, dat in 2006 werd gelanceerd besteedde uitgebreid aandacht aan Jack Vreeke als verzamelaar.

Ter gelegenheid van de Weerter atelierroute kunstInkijk op 2e Paasdag zal een keuze uit de collectie tekeningen en schilderijen getoond worden in Kunsthal Weert, IJzerenmanweg 5k (tussen het Bisschoppelijk College en de Lichtenberg).

De Kunsthal is geopend van 11 tot 17 uur en de toegang is gratis.

 

bekijk het archief voor voorgaande exposities of het jaarprogramma voor wat nog komen gaat.