expo jaarprogramma kunstenaars Ko Keever contact KUNSTHALWEERT, museum voor hedendaagse kunst

Expositie

MAARTEN PLOEG , Schilderijen

MAARTEN PLOEG
Schilderijen


03 en 04 June 2007 , 11.00 – 17.00 uur
Theuniskapel, Altweerterkapelstraat 6, Weert –
Tel.:06-81287502

 

In de serie presentaties op de eerste zondag van elke maand toont Kunsthal Weert alleen op 3 juni a.s. van 11 – 17 uur schilderijen van Maarten Ploeg.
Maarten Ploeg (1958-2004) was een veelzijdig kunstenaar die schilderijen, muziek en televisiekunst maakte. De schilderijen hier getoond worden representeren verschillende perioden tussen 1982 en 1995.

Maarten Ploeg werd in 1958 als Maarten van der Ploeg in Arnhem geboren. Samen met kunstenbroeder Peter Klashorst, met wie Ploeg op de Rietveld zat, richtte hij in 1981 de new wave band Soviet Sex op, waar ook Ploegs broer Rogier in speelde. Tevens lieten ze als tv-piraat PKP (PloegKlashorstPloeg) zien wat zich in de Amsterdamse subcultuur afspeelde. Na het verschijnen van het debuutalbum Happy End viel de band Soviet Sex uiteen en gingen Maarten en Rogier verder met de popband Blue Murder, waarmee ze in 1986 op Pinkpop speelden. In 1987 werd Astral Bodies opgericht en kwam er weer meer nadruk op podiumpresentatie en videoclips te liggen. Eindigend in het multi-media project ‘Giant Leap’ (1990) waarbij de band live de muziek speelde bij de 70 minuten durende film.

Ook als beeldend kunstenaar ging het Maarten Ploeg voor de wind. Samen met Klashorst maakte hij deel uit van de Nieuwe Wilden. Hij ontving in 1982 de Koninklijke Subsidie en in 1985 de Prix de Rome. In 1988 ontdekte Maarten de Amiga computer, die hem behalve computerkunst ook inspireerde tot de schilderijenserie ‘Televised Oil’ en in opdracht vervaardigde glasapplique ramen. In 1992 was hij medeoprichter van PARK4DTV, een platform voor kunstenaars die met video en computerkunst bezig zijn. Onder het motto ‘1 uur, 1 ding, tape this, steal this’, werd er uitgezonden op de Amsterdamse kabeltv. In de jaren ’90 verlegde hij zijn aandacht ook naar de volgende generatie jonge kunstenaars; hij werd computerdocent aan de Rietveld academie, bestuurslid W139, commissielid Fonds BKVB en adviseur Sandberg Instituut.

In februari 2004 overleed Maarten Ploeg op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Vorig jaar werd een tentoonstelling van vijftig werken samengesteld, die Maarten in de loop der tijd om allerlei redenen aan vrienden, collega kunstenaars, muzikanten, roadies, familie, drukkers, hackers en zo meer gaf. Bij deze expositie ‘De gaven van Maarten Ploeg’ in Arti et Amicitiae verscheen het zakboekje ‘PLOEG IS O.K.’ , een set ansichtkaarten van zijn schilderijen en 2 DVD’s van PARK4DTV, die ook verkrijgbaar zullen zijn in Kunsthal Weert, IJzerenmanweg 5k (tussen het Bisschoppelijk College en de Lichtenberg). De toegang is gratis.

Aansluitend bij de expositie is de pagina New Media Art de hele maand juni gelinkt met Park4DTV, waarmee uw computerscherm 24 uur per dag en 7 dagen per week verandert in een gratis Full Screen Digital TV met Streaming Video’s.

 

bekijk het archief voor voorgaande exposities of het jaarprogramma voor wat nog komen gaat.