Hans Andringa
Hans Andringa schildert en maakt grafiek. Zijn levensloop is zijn onderwerp. De schilderijen en etsen zijn verbeeldingen van zijn dagboeken. Op subtiel genuanceerde kleurvlakken wordt volstaan met de weergave van slechts enkele zaken: een menselijke figuur, een huisje, een boom, vogel of broek. Als zetstukken plaatst hij ze in een mise en scène van etherische kleuren en een ondefinieerbare ruimte. Elk ingrediënt is tot de essentie gereduceerd. Een vogel duikt regelmatig op in zijn werk als een verwijzing naar zichzelf. In een mistige omgeving doemen zijn ervaringen op en volgt Andringa zijn spoor, waarbij hij zich de tijd gunt om nu en dan wat weg te dromen.
Het werk van Hans Andringa speelt zich af op een grensgebied tussen twee uitersten: de noodzaak van vorm en het verlangen naar bevrijding. In schilderijen en etsen ontstaan poëtische "landschappen van de geest" waarin dromen en denken elkaar ontmoeten.
Hans Andringa studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst te Rotterdam
Zijn werk is sinds 1971 in tal van Nederlandse galeries en musea tentoongesteld en hij exposeert regelmatig in buitenland. Hans is als docent (autonome kunst) sinds 1987 verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunsten (Willem de Kooning Academie) en als docent beeldende technieken en kunstgeschiedenis aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam.
|